Przepis na ten chleb obiegł dosłownie już cały świat. Jego fenomen polega na tym, że nie znajdziesz w nim mąki, jajek, nabiału, ani żadnych spulchniaczy. Za to zawiera przeróżne pestki, ziarna, orzechy i jeszcze inne zdrowe produkty. Ma on więcej białka od zwykłego chleba. Jest smaczny sam w sobie a co najważniejsze nawet bez żadnych smarowideł!
Składniki:
- 1 szklanka ziaren słonecznika
- 3/4 szklanki siemienia lnianego
- 1/2 szklanki migdałów
- 1 1/2 szklanki płatków owsianych
- 10 czubatych łyżek zmielonego siemienia lnianego
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka syropu z agawy
- 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1 1/2 szklanki letniej wody + 3 łyżki
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 185 stopni. Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce. W szklance wymieszać wodę, syrop z agawy i olej kokosowy. Wlać płynne składniki do suchych i dokładnie mieszać przez kilka minut. Odstawić na 1-2 godziny, aż do wchłonięcia płynów.
- Keksówkę posmarować cienko olejem kokosowym i przełożyć do środka masę z ziarenek. Piec przez 50-60 minut, chleb jest gotowy kiedy można w niego postukać i usłyszeć głuchy, pusty odgłos. Wyjąć z piekarnika, odstawić na godzinę do schłodzenia. Następnie delikatnie wyjąć z foremki i zostawić aż do kompletnego wystudzenia, najlepiej na całą noc. To bardzo ważne, bo nawet lekko letni chleb będzie się jeszcze kruszył. Kroić cienkim i ostrym nożem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz