piątek, 8 maja 2015

„Chleb zmieniający życie"


Przepis na ten chleb obiegł dosłownie już cały świat. Jego fenomen polega na tym, że nie znajdziesz w nim mąki, jajek, nabiału, ani żadnych spulchniaczy. Za to zawiera przeróżne pestki, ziarna, orzechy i jeszcze inne zdrowe produkty. Ma on więcej białka od zwykłego chleba. Jest smaczny sam w sobie a co najważniejsze nawet bez żadnych smarowideł! 

Składniki:
  • 1 szklanka ziaren słonecznika
  • 3/4 szklanki siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 1 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 10 czubatych łyżek zmielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 1 1/2 szklanki letniej wody + 3 łyżki

 Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 185 stopni. Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce. W szklance wymieszać wodę, syrop z agawy i olej kokosowy. Wlać płynne składniki do suchych i dokładnie mieszać przez kilka minut. Odstawić na 1-2 godziny, aż do wchłonięcia płynów. 
  2. Keksówkę posmarować cienko olejem kokosowym i przełożyć do środka masę z ziarenek. Piec przez 50-60 minut, chleb jest gotowy kiedy można w niego postukać i usłyszeć głuchy, pusty odgłos. Wyjąć z piekarnika, odstawić na godzinę do schłodzenia. Następnie delikatnie wyjąć z foremki i zostawić aż do kompletnego wystudzenia, najlepiej na całą noc. To bardzo ważne, bo nawet lekko letni chleb będzie się jeszcze kruszył. Kroić cienkim i ostrym nożem.
przepis (jak i zdjęcie) z  JADŁONOMI  więc śmiało wchodźcie po więcej informacji!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz