piątek, 15 maja 2015
Awokado
Awokado to jeden z nielicznych owoców, w którym dominującym składnikiem nie są cukry proste, lecz tłuszcz o wysokiej zawartości kwasów jednonienasyconych i omega-3. Tłuszcze te mają korzystny wpływ na cholesterol i zmniejszają ryzyko chorób serca.
Owoc ten może służyć jako zamiennik masła. W przeciwieństwie do zwykłych smarowideł jest to produkt świeży i w 100% naturalny.
Inną kwestią jest to, że awokado pomaga w odchudzaniu bądź wskazane jest dodanie go do swojego jadłospisu. Spożywając awokado występuje mniejsze ryzyko otyłości. Owoc wpływa też na nasz apetyt i go w większym stopniu hamuje.
Wartość odżywcza w 100g
wartość energetyczna 160 kcal
białko 2g
węglowodany 7,4g
tłuszcz 15,3g
kwasy nasycone 1,8
błonnik 1,7
Awokado jak najbardziej można też dodać do koktajlów.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz