piątek, 15 maja 2015

Awokado


Awokado to jeden z nielicznych owoców, w którym dominującym składnikiem nie są cukry proste, lecz tłuszcz o wysokiej zawartości kwasów jednonienasyconych i omega-3. Tłuszcze te mają korzystny wpływ na cholesterol i zmniejszają ryzyko chorób serca.

Owoc ten może służyć jako zamiennik masła. W przeciwieństwie do zwykłych smarowideł jest to produkt świeży i w 100% naturalny. 

Inną kwestią jest to, że awokado pomaga w odchudzaniu bądź wskazane jest dodanie go do swojego jadłospisu. Spożywając awokado występuje mniejsze ryzyko otyłości. Owoc wpływa też na nasz apetyt i go w większym stopniu hamuje.

Wartość odżywcza w 100g

wartość energetyczna   160 kcal

białko  2g

węglowodany    7,4g

tłuszcz    15,3g 

kwasy nasycone     1,8

błonnik    1,7 

 Awokado jak najbardziej można też dodać do koktajlów.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz