środa, 29 kwietnia 2015

Omlet

Ciekawym i dosyć prostym urozmaiceniem naszego śniadania jest przygotowanie omletu. Można do niego stosować różne owoce jak i dodatki. Jest smaczny pod każdą postacią dlatego powinien wszystkim przypaść do gustu. A przepis polecam modyfikować i próbować nowych rzeczy!


(1 porcja)
składniki:
  • połowa jabłka
  • 1\3 kostki twarogu
  • 2 jajka (tylko białka)
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • cynamon (do smaku)

Przygotowujemy płatki owsiane poprzez zalanie je gotowaną wodą i odstawieniem ich na kilka minut. Następnie bierzemy się za ubijania białka. Gdy już się nam to uda; dodajemy twaróg, obrane i pokrojone w kostkę jabłko, odsączone płatki owsiane i szczyptę cynamonu do smaku. Wszystko razem miksujemy i wlewamy na rozgrzaną patelnię, którą wcześniej pokryjemy niewielką ilością oleju. (Lejemy kilka kropel oleju na ręcznik papierowy i wcieramy w patelnię) Przykrywamy pokrywką i smażymy do zarumienia, a potem przekręcamy na drugą stronę. Po kilku minutach mamy już gotowe danie!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz